Server kaffe som de gør på cafeen med disse fem tips

Der er noget helt særligt over at få serveret en lækker kop kaffe på af en rigtig god barista. Desværre er det også en lidt dyr glæde. Så hvis du virkelig har et stort behov for at få lækre café værdige kaffer, så bør du måske blive din egen barista. Men hvordan øger du niveauet på kaffen derhjemme? Her kommer fem tips.

God bønne giver god kaffe

Uanset hvor dygtig du bliver så er det svært at opveje for en dårlig kaffebønne. Så du kan hjælpe dig selv godt på vej imod en god kop kaffe ved at bruge kvalitets bønner. Det gælder uanset om du skal lave filterkaffe eller espresso og uanset hvilken metode kaffen skal brygges på. God kaffe laves nemmest på gode kaffebønner. 

En god kaffebønne er også lidt afhængig af din personlige præference. Man kan få lys, mellem og nørkristede bønner. Måske har du allerede nu en ide om hvad du bedst kan lide, så gå bare efter den type, ellers må du prøve dig lidt frem. Du kan nok heller ikke slippe afsted med at skulle betale lidt for bønnerne, pris og kvalitet hænger lidt sammen. Dog behøver du ikke udelukkende at købe det dyreste der findes. Prøv dig frem indenfor forskellige prisklasser og find frem til noget du er elsker og er villig til at betale for.

Det er også en god ide at se efter på posen hvornår bønnerne blev ristet, da ny ristede bønner også smager bedre. 

Kværn kaffe til den rigtige type kaffe

God kaffe kommer også af gode friskkværnet kaffebønner. Derfor er den fordel at investerer i en kaffekværn, så bønnerne er bliver kærnet netop som du skal brygge kaffen. Der findes mange slags kaffekværne og du kan finde et stort udvalg af kaffekværne på mokkaland.dk . Der eksister både manuelle kværne hvor du selv må vurderer om kaffen er kværnet fint eller groft, men man kan også få automatiske kværne hvor du indstiller den til den ønskede finhed og nogle gange og en ønsket mængde. 

Bønner skal nemlig kværnes forskelligt alt efter hvilken slags kaffe du skal lave. Til en stempelkande bruger man gravkværnet kaffe, filterkaffe bruger mellem fint og espresso rigtig fint malet kaffe. For det mest ensartede resultat er det godt med de automatiske kværne, da man indstiller dem efter det resultat man ønsker.

Er man virkelig nørdet vil man opdage at hvis man ændre kaffebønnen skal man finjusterer hvordan kværnen maler kaffen, for at du får det bedste resultatet. 

Doser bønnerne rigtigt

Nu har du fundet nogle gode kaffebønner, de er ikke for gamle og de er netop blevet kværnet. Så skal du lære at doserer kaffen rigtigt. Både en alt for tynd og en alt for stærk kaffe kan være skuffende at drikke. Som hovedregel siger man 7 gram kaffe til en kop filter eller stempelkande kaffe. Men du kan godt lege lidt med det tal og se, om du bedre kan lide din kaffe en my stærkere eller svagere. 

Skal du lave espresso siger man som regel at der går 7-10 gram kaffe til et shot espresso. Men da man ofte bruger to shots, skal du bruge mellem 14 og 20 gram pr kop. Igen må du lege lidt med de forskellige mængder og find frem til den perfekte dosering til din smag. 

Bryg kaffen rigtigt

Der findes rigtig mange måder hvorpå du kan brygge din kaffe. Du kan vælge ud fra hvilken type kaffe du bedst kan lide, men nogle gange må man også vælge ud fra hvad man har plads til af udstyr. 

Har man et lille køkken, så er de mest pladsbesparende bryggemetoder:

  • stempelkande
  • filterkaffe med V60 tragte
  • mokkakande

For at øge resultatet på din kaffe brygget med stempelkande eller V60 tragt så husk at vandet ikke må være kogende varmt når du hælder det over kaffen. Den ideelle temperatur er mellem 92 og 96 grader. Dernæst bør man også hælde vandet over kaffen i en cirkulær bevægelse, så det heller bliver fugtet nogenlunde samtidig.

Med en mokkakande er tricket at hælde kogende vand i beholderen, på den måde har dampen den ideelle temperatur når den kommer op igennem kaffen. 

Har du plads til en regulær espressomaskine så findes der rigtig mange indstillinger du skal sætte dig ind i. Det nemmeste vil først være at læse brugsanvisningen for dernæst at se videoer hvor det bliver lavet espresso på din type maskine. 

Steam mælk som på caféen 

Når du skal steame mælk og og lave latteart, så kræver det at du for varmet din mælk op og inkorporeret damp på en måde der gør den tykkere og cremet. Forskellige typer mælke skummer forskelligt, ofte vil det være nemmest at lære at steame mælk med en mælk med højere fedtprocent eller en der er lavet til formålet.

Placer steamtippen netop under mælken i kanden. Når der er kommet nok luft ind i mælken rykken mælkekanden en smule op, så mælken nu blot roterer men ikke tager mere luft ind. Når mælken er færdig kan du lave din latteart.

Hjertet er ofte det mange finder nemmest at lære. Her hælder du “langsomt” lidt mælk i koppen i en cirkulær bevægelse, mens du holder kanden godt over koppen. Dernæst fører du kanden ned til koppens kant tættest ved dig selv, hvor du bevæger den fra side til side. For til sidst at trække kanden over til den anden side mens du løfter kanden væk og stopper med at hælder når du når modsatte kant. 

Menu
Top